Hvordan Linux navngiver harddiske og partitioner


Windows bruger et ret forvirrende system, hvor diske og diskpartioner er betegnet med et bogstav efterfulgt af et kolon.  Disse bogstaver kan tilmed ændre sig, når nye diske (eller USB-stifter eller andet) tilføjes eller fjernes. Nogle mennesker er så hjernevaskede, at de slet ikke kan forstå, at der findes andre løsninger.

En lille snak om hardware

Langt de fleste moderne bundkort har to stik, hvorfra et fladkabel kan forbindes til to harddiske eller CDROM-drev.  D.v.s. man kan maksimalt have 4 harddiske og/eller CDROM'er i sin computer.
De to diske, der maksimalt kan være på et kabel betegnes som MASTER og SLAVE.
Linux betegner IDE-harddiske med bogstaverne hd + et bogstav.
Første disk (master) hedder hda,  slaven kommer til at hedde hdb
Næste kabels master hedder så hdc og slaven hdd.  Bemærk, at CDROM'er har andre betegnelser

En lille snak om partitioner

Man kan opdele en hardisk, så systemet tror at der er tale om to eller flere diske tilstede. Dette kaldes at partionere en harddisk. Partitionerne kan være primære - og der kan maksimalt være 4 primære partitioner. En sådan opdeling er ganske smart, for hvis en partition ødelægges er det kun data på denne ene partition, der er mistet.
Linux sætter tal på de primære partitioner.  Der kan således blive tale om hda1, hda2, hda3 og hda4. Normalt ser du kun hda1
Én af de primære partitioner kan er stattes af en udvidet partition. Hold nu fast; denne udvidede partition kan opdeles i flere logiske partitioner. Jeg håber, at du er med! Altså masimalt EN udvidet partition, som kan indeholde EN eller FLERE logiske partitioner.

så kan du bruge den geniale Debian-kommando apt-get til at opdatere installationen.

Du gør således:

Du åbner et kommandovindue og skriver
dpkg-restore
o


dato