VNC - Virtual Network Computing

Med programmet VNC (Virtual Network Computing) kan du fjernbetjene en computer fra din egen DSL-maskine. Den fjerne maskine kan være såvel en Windows-computer, en MacIntosh eller en anden Linux-computer.

Det er faktisk temmeligt smart, fordi du kan have den anden computer stående tændt, tilsluttet netværket og UDEN SKÆRM i et helt andet rum, og så alligevel bruge den, som sad du foran den.


Lad os nu sige, at du vil fjernbetjene en Windows computer. Saa skal du igennem følgende trin:

1. Gaa til http://www.realvnc.com og download et lille program, der kan installere VNC-SERVEREN paa windows-computeren. Programmet hedder vnc-3.3.7-x86_win32.exe og et er en lille sag paa ca. 577.239 Bytes

2. Installer dette lille program på windowsmaskinen.

3. Du er stadivæk på windowscomputeren: Nu skal du starte VNC-serveren. Gå herefter ind i menuen Start > Programmer > RealVNC og find frem til VNC properties. Her skal du have skrive et password, som er nødvendigt for at komme til maskinen. Der er også nogle andre indstillinger, som du vil finde selvforklarende.

4. Du skal lige finde ud af, hvilket IP-nummer din windowsmaskine har. Du kan enten åbne en kommandoprompt (Start > Kør > Skriv "cmd" og tryk Enter) eller du kan gå til nederste højre hjoerne, finde ikonen for VNC, lad musens pil "hvile" over ikon'en, indtil der dukket en 'boble' op med teksten "WinVNC" samt IP-nummeret, som du søger.

Lad os sige, at du har nummeret 10.0.0.79. Skriv det ned, du får brug for det senere (i punkt 6.)

5. Tilbage til din DAMN small Linux-computer. Højreklik med musen på skrivebordet, vælg Apps > Net > VNCviewer.

6. Du bliver nu spurgt om "VNC server". Her skriver du såIP-nummeret og trykker enter

Billede af box "VNC-server"

7. Herefter bliver du spurgt om Password. Det er det password, som du selv bestemte i punkt 3. I vort tilfælde var det 10.0.0.79. Skriv det i boksen, tryk ENTER, og så skulle skærmbilledet fra windowscomputeren dukke op.

Her spørges om passwd

8. Naar du er færdig med at fjernbetjene windowsmaskinen, stopper du forbindelsen ved at lukke hele vinduet.


Fremover skal du blot sikre dig, at VNC-serveren kører paa windowsmaskinen. Det kan ske ved at lægge den ind i gruppen "Start", så kan du fra din Linux maskine blot gentage punkterne 5 til 8 ovenover lige så tit du lyster.

Du skal naturligvis ikke pille ved programmet VNC på windowsmaskinen via fjernbetjeningnen, for det er den sikre vej til at crashe forbindelsen!


slut